Στη Γη του Αριστοτέλη| 3ήμερο Αγίου Πνεύματος 11-13 Ιουνίου 2022

Το Trace Your Eco στα πλαίσια συνεργασίας με τον Δήμο Αριστοτέλη για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Πεζοπορικού & Περιηγητικού τουρισμού, διοργανώνει ένα μοναδικό τριήμερο. Μία μοναδική εμπειρία στην Ανατολική Χαλκιδική.
Πεζοπορούμε στον πανέμορφο «Αριστοτελικό περίπατο» [Στάγειρα -Αρχ. Στάγειρα]
Μια πεζοπορική διαδρομή σε ένα κατάφυτο δασώδες περιβάλλον προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη natura 2000.
Αποτελεί την τοπική περιπατητική «ναυαρχίδα», του Δήμου Αριστοτέλη ενώνοντας το Άλσος του Αριστοτέλη και τον οικισμό των Σταγείρων με τον αρχαιολογικό χώρο της αριστοτελικής γενέτειρας στην περιοχή της Ολυμπιάδας.
Ανακαλύπτουμε τον ποταμό Χαβρία και το Κάστρο Θεοφύλακτο Νέπωσι στο Παλαιοχώρι και πεζοπορούμε στο «Μονοπάτι του Αλέξη Ζορμπά» του γνωστότερου Έλληνα στον κόσμο.
Ανακαλύπτουμε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Κηπουρίστρας στην Βαρβάρα σε ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με ίταμους, οξιές και φλαμουριές που το νερό τους καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας.
Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επι γης παραδείσου.
 
Ο Αριστοτέλης, ο μεγαλύτερος Έλληνας φιλόσοφος της αρχαιότητας, μαθητής του Πλάτωνα και διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεννήθηκε το 384 π.Χ. στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής. Μαζί με το δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, και η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα .
Στο Παλαιοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη, στην Χαλκιδική έζησε περισσότερα από 20 χρόνια ο αληθινός «Αλέξης Ζορμπάς», το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη να γράψει το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που αργότερα σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν.
Ο Ποταμός Χαβρίας πηγάζει κυρίως από τους ορεινούς όγκους του Χολομώντα και του Στρατωνικού όρους Βόρεια, και ανατολικά από το όρος Κάκαβος. Κύρια πηγή είναι η «Πιάβιτσα» στην περιοχή του Νεοχωρίου. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 59χιλ.και εκβάλει στον Τορωναίο κόλπο στην περιοχή της Ορμήλιας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Σάββατο 11/6
 
Το ραντεβού μας είναι στις 8.30πμ στο «Παρκο του Αριστοτέλη » στα Στάγειρα.
Η πορεία μας ξεκινάει ακριβώς απέναντι από το λόφο του Αγίου Δημητρίου στα 350μ., όπου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας είχε αναπτυχθεί το συγκρότημα των Σιδηροκαυσίων. Τα Σιδηροκαύσια ήταν εκτεταμένη εγκατάσταση μεταλλωρύχων για την επεξεργασία μεταλλευμάτων, κυρίως αργύρου, αλλά και σημαντικό διοικητικό κέντρο της περιοχής με δικό του νομισματοκοπείο. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και περίφημο Οθωμανικό Λουτρό.
Ξεκινώντας την ανάβαση στο Αριστοτελικό Βουνό η διαδρομή μας κινείται ανάμεσα από εκατοντάδες σπάνια φυτά και βότανα, που προσδίδουν στον πεζοπόρο, πέρα από μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, ιδιαίτερο περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον!
Στα 750μ. η πορεία μας βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρό της.
Στο σημείο αυτό αρχίζει η κατάβαση, που πραγματοποιείται σε ακόμη πιο πυκνή και εντυπωσιακή βλάστηση, με απίστευτη θέα στον Ακάνθιο και τον Στρυμωνικό Κόλπο.
Το τελείωμα της διαδρομής μας θα μας βρει στην Ολυμπιάδα, όπου θα έχουμε την δυνατότητα για μπάνιο στη θάλασσα, φαγητό-καφέ.
 
🥾Ώρες πεζοπορίας 5.30
Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος].
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 400μ
Υψομετρική διαφορά κατάβασης 800μ
 
🛑Το πεζοπορικό αυτό μονοπάτι είναι μέρος ενός μεγάλου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Αριστοτέλη και ετοιμάζετε να πάρει διεθνή πιστοποίηση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία πεζοπορίας το επόμενο διάστημα.
🚙Το απόγευμα θα σας επιστρέψουμε στο Άλσος Αριστοτέλη ώστε να παραλάβετε τα αυτοκίνητα σας.
 
 
Κυριακή 12/6
🕤Το ραντεβού μας είναι στο Παλαιοχώρι στις 8.30πμ
Πρόκειται για μία πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή δίπλα στον ποταμό Χαβρία πάνω σε αρχαία μονοπάτια που κάποτε στήριζαν την τοπική κοινωνία, καθώς ένωναν πόλεις και χωριά, της περιοχής.
🙏Το μονοπάτι ανοίχτηκε από τον Παλαιοχωρινό ορειβάτη Γιώργο Σφούγγαρο . Ξεκινά από χωριό Παλαιοχώρι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη που βρίσκεται Κτισμένο στα 550m. Η εκκίνηση γίνεται μπροστά από το Αρχονταρίκι, της Παναγίας “χαράς των θλιβομένων”, στο προαύλιο του οποίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.
Το τοπίο είναι μοναδικό και αποζημιώνει τον περιπατητή . Λίγο πριν το “Θεοφύλακτο Κάστρο Νέπωσι”, το μονοπάτι κατηφορίζει και διασχίζει τον ποταμό Χαβρία, για να ανηφορίσει ευθύς αμέσως, μέχρι και την είσοδο του Κάστρου.
Αφού απολαύσουμε την Θέα από το παρατηρητήριο απέναντι από το Κάστρο Νέπωσι θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής από διαφορετική διαδρομή.
🛑Η Σήμανση και η χάραξη της καινούριας αυτής διαδρομής έχει γίνει από το Trace Your Eco σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη.
🥾 Ώρες πεζοπορίας 5.
Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος].
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 250μ
Υψομετρική διαφορά κατάβασης 250μ
 
 
Δευτέρα 13/6
🕤Το ραντεβού μας είναι στης 8.30πμ στην Βαρβάρα.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την Θέση Κρυονέρι, λίγο μετά το χωριό της Βαρβάρας .
Θα περάσουμε από την τοποθεσία πέντε βρύσες ( Κρασονέρι ) με το παγωμένο νερό για να γεμίσουμε τα παγούρια μας.
Συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέσα στο δάσος και στην συνέχεια σε αγροτικό δρόμο στον οποίο και θα πεζοπορήσουμε για 2 χιλ. και στην συνέχεια πάλι μέσα σε μονοπάτι μέχρι τον πρώτο εντυπωσιακό καταρράκτη, όπου μπορούμε να βουτήξουμε στα νερά του!
Ακόμα 20 λεπτά και θα φτάσουμε μέχρι και τον 2 καταρράκτη,
Επιστροφή ξεκούραση για σνακ στο κιόσκι με τα τραπεζάκια και πάγκους δίπλα στο ποτάμι.
Εκεί θα μας περιμένει και το mini Bus για να μας οδηγήσει στο χωριό.
 
🥾Ώρες πεζοπορίας 4.30
Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος].
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 100μ
Υψομετρική διαφορά κατάβασης 350μ
 
 
 
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
Καλέστε μας στο 6949 650 300, ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή μέσω email στο info@traceyoureco.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .
Βοηθήστε μας συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη διοργάνωση των εξορμήσεών μας δηλώνοντας συμμετοχή κι εξοφλώντας το αντίτιμο έγκαιρα.
 
 
Κόστος συμμετοχής και για τις 3 ημέρες 120 ευρώ
Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να πεζοπορήσει μόνο 1 ημέρα το κόστος συμμετοχής ειναι 40 ευρώ

Περιλαμβάνει:

 • Τη συνοδεία στις πεζοπορίες μας από 2 έμπειρους συνοδούς βουνού στελέχη του Trace Your Eco με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών.
 • Τη μεταφορά με mini bus από την Ολυμπιάδα στα Στάγιρα την ημέρα που θα πεζοπορήσουμε στο Αριστοτελικό Μονοπάτι.
 • Ασύρματη επικοινωνία με τις τοπικές ομάδες διάσωσης κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας σε περίπτωση ανάγκης.
 • Μπαστούνια-Μπατόν σε περίπτωση που δεν έχετε [ενημερώστε μας].
 • Σνακ -χυμό ή φρούτο στις πεζοπορίες μας.
 • Το συντονισμό και την οργάνωση από το Trace Your Eco
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό στον παρακάτω λογαριασμό.
Αριθμός λογαριασμού 6667140723874
IBAN GR 7901716670006667140723874
[ΔικαιούχοςTrace Your Eco] τράπεζα Πειραιώς.
 
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα της εκδρομή!
Στις καταθέσεις από άλλες τράπεζες εκτός Πειραιώς τα έξοδα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι το Trace Your Eco.
Σε περίπτωση που κάνετε κατάθεση ηλεκτρονικά από διαφορετική τράπεζα μας παρακρατούν εμάς το ποσό τον 4 ευρώ το οποίο θα πρέπει να μας επιστραφεί από εσάς!
Παρακαλούμε φροντίστε για την ομαλή ολοκλήρωση της κράτησή σας.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί στο Trace Your Eco κατ’ ελάχιστον 8 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της δραστηριότητας σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εκδρομή λόγω εξόδων διοργάνωσης.
Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διατραπεζικά έξοδα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε επιστροφή σε άλλη τράπεζα τα έξοδα θα επιβαρύνουν εσάς.
Για την διαμονή σας προτείνουμε να μπείτε στην σελίδα της Αριστοτελικής Σύμπραξης http://www.cluster-aristotle.travel
 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 • Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (Ορειβατικά μποτάκια η καλά αθλητικά παπούτσια βουνού –trail
 •  Μπαστούνια πεζοπορίας (Μπατόν) Προαιρετικά
 • Ένα μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα στις πεζοπορίες
 • Καπέλο-γυαλιά ηλίου
 • Αδιάβροχο μπουφάν
 • Μπουκάλι νερό (τουλάχιστον 1.5 λίτρο)
 • Φρούτα, μπάρα ενέργειας- σοκολάτα- ξηρούς καρπούς- παστέλι)
 • Αντισηπτικό και μάσκα προσώπου για το λεωφορείο
 • Φωτογραφική μηχανή, όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και δηλώνουν αυτομάτως με την συμμετοχή τους στη δραστηριότητα ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής. Κάθε συμμετέχων φέρει την πλήρη ευθύνη και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειας του.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας ή λόγω καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.
Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.
Επίσης συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων τους που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Trace Your Eco και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από το Trace Your Eco.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω

τηλεφώνου +30 6949 650 300 (viber + whatsapp)
στο email: info@traceyoureco.gr

Έτοιμοι για την εμπειρία;

Ημέρα(ες)

:

Ώρα(ες)

:

Λεπτό(ά)

:

Second(s)

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

Κάπου εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μαζί σου στις εξορμήσεις μας.

Ποια είναι τα επίπεδα δυσκολίας;

Ο Βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας επηρεάζεται από την φυσική κατάσταση, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό σας.

Δείτε τους όρους χρήσης.

Πριν από κάθε εκδρομή συμπληρώνετε την φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης με την αποδοχή των όρων.

ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6949 650 300
ή στο emai: info@traceyoureco.gr