Πωγωνοχώρια 30-1-2 Μαΐου 2022

Χωριά του Πωγωνίου: Ανόθευτα, αυθεντικά, μοναδικά!

💯Το Trace Your Eco, έχει ετοιμάσει για όλους εσάς ακόμη μία μοναδική εκδρομή στα άγνωστα Πωγωνοχώρια .

✅Το Πωγώνι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων. Δυτικά και βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλβανία, βορειοανατολικά με τα χωριά του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας και με το Ζαγόρι, και νότια με το Νομό Θεσπρωτίας.
Ο φυσικός γεωγραφικός χώρος του Πωγωνίου περικλείεται από τα βουνά Νεμέρτσικα (2.209 μ.) στα βόρεια, Τσαμαντά (1.826 μ.) στα νότια, Κασιδιάρη (1.329 μ.) στα ανατολικά και Μακρύκαμπο (1.672 μ.) στα δυτικά.

📜Στους προϊστορικούς και στους πρώτους ιστορικούς χρόνους η περιοχή δεν ονομαζόταν “Πωγώνι”.
Το όνομα αυτό πιθανόν να το απόκτησε πολύ αργότερα, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ.
Στην αρχαία εποχή, φαίνεται ότι αποτελούσε, κατά ένα μέρος του τουλάχιστον, τμήμα της χώρας των Μολοσσών. Το ηπειρωτικό αυτό φύλο συνέδεε την καταγωγή του με τον ομηρικό Αχιλλέα και τους γενναίους Μυρμιδόνες του και χάρισε στην ανερχόμενη μακεδονική δύναμη τη βασίλισσα Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου (4ος αιώνας π.Χ.).

🥾Θα πεζοπορήσουμε πάνω σε παλιά μονοπάτια που ένωναν τους οικισμούς, και θα συναντήσουμε μερικά από τα ομορφότερα πέτρινα γεφύρια της περιοχής

Γενικό γνώρισμα της περιοχής είναι η χρήση της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε άφθονα στις οικοδομές, στις στέγες, στα δάπεδα, στο στρώσιμο των δρόμων, στις αυλές και στις αυλόπορτες. Εντυπωσιακά δείγματα τέτοιων οικισμών αποτελεί το Δολό που θα επισκεφτούμε και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Το ταξίδι μας στην άγνωστη Ελλάδα συνεχίζεται!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Σάββατο 30/4

🕧Το ραντεβού μας είναι στην Κόνιτσα στις 11.30πμ
Σημείο συνάντησης το ξενοδοχείο Grand Hotel Dentro.
Τακτοποίηση στα δωμάτια και αναχωρούμε για το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στον ποταμό Αώο.
Από εδώ θα ακολουθήσουμε παραποτάμιο μονοπάτι μέχρι την Μονή Στομίου με την υπέροχη θέα της Χαράδρας του Αώου, και των πανύψηλων κορυφών της Τύμφης.
Η επιστροφή μας θα γίνει πάλι από την ίδια διαδρομή.

🥾Ώρες πεζοπορίας 3.30 μαζί με τις στάσεις για φωτογραφίες.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.
Φαγητό στην Κόνιτσα.

Κυριακή 1/5

🚌Μετά το πρωινό θα μεταφερθούμε με λεωφορείο στο χωριό Παλαιόπυργος.
θα περάσουμε από το γεφύρι του “Γκρέτσι” ή Παλαιόπυργου.

📌Τo γεφύρι του Γκρέτσι βρίσκεται κάτω απ’ το χωριό Παλαιόπυργος από το 1830. Γεφυρώνει στη θέση Γκρέτσι τον ποταμό Γορμό και είναι ένα από τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου και αποτελεί δείγμα γεφυριού λαϊκής αρχιτεκτονικής. Είναι μονότοξο με δύο βοηθητικά τόξα θεμελιωμένα στα βράχια.

Θα φτάσουμε στο γραφικό και όμορφο χωριό Δολό, ενώ στη διαδρομή μας θα φτιάξουμε το Μαγιάτικο στεφάνι μας!

Θα συνεχίσουμε και περνώντας την χαράδρα του Κουβαρά με την εντυπωσιακή βλάστηση και το πέτρινο γεφύρι θα φτάσουμε στο χωριό της Πωγωνιανής, όπου έχουμε κανονίσει να φάμε στο παραδοσιακό καφενείο του φίλου μας Βασίλη.

📌Η Πωγωνιανή ή Βοστίνα όπως ονομαζόταν παλαιότερα, βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο που διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με την Πόλη, τη Μολδαβία και τη Βλαχία γεγονός που εύκολα μπορείτε να το διακρίνετε ακόμα, κάνοντας μια βόλτα στο χωριό και βλέποντας τα πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια από τους φημισμένους για την τέχνη τους Ηπειρώτες μάστορες

👌Μια πανέμορφη διαδρομή μέσα σε δάσος, από οξιές και βελανιδιές με θέα τις κορυφές της Νεμέρτσκας.

🥾 Ώρες πεζοπορίας 6.00
Υψομετρική ανάβαση 250
Υψομετρική κατάβαση 250

🆘Για όσους δεν θέλουν να κάνουν όλη τη διαδρομή, μπορούν να κατέβουν μέχρι το Γεφύρι του Γκρέτσι, να επιστρέψουν πάλι στο λεωφορείο και να συναντήσουν την υπόλοιπη ομάδα στο χωριό Δολό, ώστε στη συνέχεια όλοι μαζί να περάσουν από την χαράδρα του Κουβαρά και να βγουν στο χωριό της Πωγωνιανής.

🥾Ώρες πεζοπορίας 3.30

🚌Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Κόνιτσα.

 

Δευτέρα 2/5.
🚌Μετά το πρωινό ξεκινάμε με λεωφορείο για το χωριό Ωραιόκαστρο 557 μ. στις όχθες του ποταμού Γορμού, με την όμορφη θέα στις κορυφές της Τύμφης και της Νεμέρτσικας.

👌Θα πεζοπορήσουμε ένα όμορφο παραποτάμιο μονοπάτι, μέχρι τις πηγές της Γκλάβας, αφού πρώτα περάσουμε από τον καταρράκτη της Δέσης.

🌺Αυτή την εποχή όλη η περιοχή είναι πανέμορφη με τα ανθισμένα λουλούδια και την φύση να δημιουργεί!

🥾 Ώρες πεζοπορίας 2.30.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στην περιοχή Μπουραζάνι όπου και θα επισκεφτούμε τη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης, δίπλα στον ποταμό Αώο, στους πρόποδες του όρους Νεμέρτσικα, κοντά στη συμβολή του με το Σαραντάπορο. Ένα μνημείο της Ορθοδοξίας.

📌Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες, σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα.
Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ.) και αργότερα ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328– 341 μ.Χ.). Στα μετέπειτα χρόνια ανακαινίστηκε από κατοίκους της Πωγωνιανής, οι οποίοι και αγιογράφησαν το καθολικό της, το 1522.

👉Φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα στην περιοχή και επιστροφή στην Κόνιτσα. Τέλος προγράμματος

Κόστος συμμετοχής: 140 ευρώ

Περιλαμβάνει:

👉Τη διαμονή για 2 βράδια στο Grand Hotel Dentro στην Κόνιτσα
👉 2 πρωινά
👉 Όλες τις τοπικές μεταφορές όπως αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα με λεωφορείο
👉 Συνοδό Βουνού στέλεχος του Trace Your Eco
👉 Συνοδό συνεργάτη μας στην περιοχή του Πωγωνίου
👉Την οργάνωση και το συντονισμό από το Trace Your Eco

🆘Δηλώσεις συμμετοχής εώς 20 Απριλίου

Οι Θέσεις ειναι περιορισμένες! [20 άτομα!]

✅Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταβάλλουν προκαταβολή 50 ευρώ μέσα σε 4 ημέρες από την δήλωση συμμετοχής τους στον παρακάτω λογαριασμό.
[ Η εξόφληση θα γίνει 10 ημέρες πριν την εκδρομή ]

Αριθμός λογαριασμού 6667140723874
IBAN GR 7901716670006667140723874
[ΔικαιούχοςTrace Your Eco] τράπεζα Πειραιώς.

Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα της εκδρομής.
Στις καταθέσεις από άλλες τράπεζες τα έξοδα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι το Trace Your Eco.
Σε περίπτωση που κάνετε κατάθεση ηλεκτρονικά από διαφορετική τράπεζα μας παρακρατούν εμάς το ποσό των 4 ευρώ το οποίο θα πρέπει να μας επιστραφεί από εσάς!
Παρακαλούμε φροντίστε για την ομαλή ολοκλήρωση της κράτησή σας.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας μέχρι και τις 17 Απριλίου επιστρέφεται 100% το ποσό της προκαταβολής. Ως τις 25 Απριλίου γίνεται παρακράτηση του 50% και από 26 Απριλίου δεν υπάρχει επιστροφή της προκαταβολής.
[κρατήσεις δωματίων -έξοδα εκδρομής]
Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διατραπεζικά έξοδα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε επιστροφή σε άλλη τράπεζα τα έξοδα θα επιβαρύνουν εσάς.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
-Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (Ορειβατικά μποτάκια-η καλά αθλητικά παπούτσια Trail βουνού ]
-Μπαστούνια πεζοπορίας -Μπατόν [Προαιρετικά]
-Ένα μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα στις πεζοπορίες.
-Καπέλο-γυαλιά ηλίου
-Αδιάβροχο μπουφάν
-Μπουκάλι νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο)
-Φρούτα, μπάρα ενέργειας, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, παστέλι)
-Φωτογραφική μηχανή, όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση.

Μέτρα ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική πολυήμερη εξόρμηση, και ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους/τις συνοδοιπόρους μας θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Μένουμε ασφαλείς… πάμε βουνό..

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και δηλώνουν αυτομάτως με την συμμετοχή τους στη δραστηριότητα ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής. Κάθε συμμετέχων φέρει την πλήρη ευθύνη και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειας του.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας ή λόγω καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.
Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.
Επίσης συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων τους που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Trace Your Eco και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από το Trace Your Eco.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω

τηλεφώνου +30 6949 650 300 (viber + whatsapp)
στο email: info@traceyoureco.gr

Έτοιμοι για την εμπειρία;

Ημέρα(ες)

:

Ώρα(ες)

:

Λεπτό(ά)

:

Second(s)

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

Κάπου εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μαζί σου στις εξορμήσεις μας.

Ποια είναι τα επίπεδα δυσκολίας;

Ο Βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας επηρεάζεται από την φυσική κατάσταση, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό σας.

Δείτε τους όρους χρήσης.

Πριν από κάθε εκδρομή συμπληρώνετε την φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης με την αποδοχή των όρων.

ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6949 650 300
ή στο emai: info@traceyoureco.gr