ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Δράσεις Trace Your Eco

ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Χαλκιδική αποτελεί τον πιο κοντινό προορισμό για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους για τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο μήνες του έτους. Οι δυνατότητες που έχει κάποιος επισκέπτης της περιοχής εκτείνονται σε μια μεγάλη έκταση σε βουνό και θάλασσα. Με ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαϊκά χρόνια έχει αποτελέσει διαχρονικά ένα πόλο έλξης πολυάριθμων επισκεπτών.

Οι τρεις χερσόνησοι, της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Άθω, μαζί με τον κεντρικό ορεινό όγκο του Χολομώντα, έχουν σχηματίσει μια μεγάλη ποικιλία πεζοπορικών διαδρομών. Όλες δίνουν επιλογές κατάλληλες για κάθε εποχή του χρόνου και ανάλογα με τις προτιμήσεις του επισκέπτη.

Αρκετές μονοπάτια που επί πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν καθημερινά από τον τοπικό πληθυσμό, έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Τα μονοπάτια αυτά ενώνουν χωριά της Χαλκιδικής μέσα από όμορφες διαδρομές με μαγευτική θέα.

 

Το Trace Your Eco έχει ξεκινήσει από το 2016 την αναζήτηση τέτοιων μονοπατιών, τον καθαρισμό και την ανάδειξη αυτών στο πεζοπορικό κοινό. Η πρώτη επιτυχής προσπάθεια ήταν η διαδρομή από την Παλαιόχωρα του δήμου Ζερβοχωρίων με κατεύθυνση προς τον Ταξιάρχη και κομβικό σημείο την κορυφή του Χολομώντα.

Οι δράσεις έχουν συνεχιστεί με νέες διαδρομές από τον Ταξιάρχη προς την Αρναία, μέρος των οποίων αποτελούν το παλιό μονοπάτι Ο4. Επιπρόσθετα, αυτόνομα τμήματα στα σύνορα Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής όπως αυτό της Αγίας Αναστασίας προς Λιβάδια προστέθηκαν στην λίστα των διαδρομών που σηματοδοτήθηκε.

 

Έπειτα από εθελοντικό καθαρισμό και σήμανση των μονοπατιών, διοργανώθηκαν εξορμήσεις ώστε να γνωρίσει το πεζοπορικό κοινό της Θεσσαλονίκης τις εν λόγω διαδρομές. Με μεγάλη μας χαρά έχουμε δει πλέον πολλούς πεζοπόρους να ανακαλύπτουν τις περιοχές αυτές.

Η δράση μας συνεχίζεται με την διαρκή αναζήτηση παλαιών διαδρομών σε όλη την έκταση της Χαλκιδικής. Επιπρόσθετα συνεχίζεται και η αναζήτηση φορέων που επιθυμούν την συνεργασία με το Trace Your Eco, για την επιτυχή ανάδειξη των πεζοπορικών δυνατοτήτων της περιοχής τους.

Στόχος μας είναι η διάδοση της αγάπης μας για την φύση και η δημιουργία μιας κοινότητας πεζοπόρων με υγιή και φιλική προς το περιβάλλον κουλτούρα. Συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου εναλλακτικών δραστηριοτήτων στον Ελλαδικό χώρο, με στόχο μας να γίνει η Ελλάδα ένας παγκόσμιος προορισμός για πεζοπόρους.

Δείτε ακόμα:

Join US

TRACE YOUR ECO!

Μέσα από ποικίλες δράσεις, δίνουμε κάθε χρονιά την ευκαιρία σε χιλιάδες άτομα, να ανακαλύψουν και να βιώσουν τα οφέλη της πεζοπορίας, καθώς και την βελτίωση της ευεξία τους.