Ποταμός και Στενά Καλαμά 28-30 Οκτωβρίου 2022

Το Trace Your Eco ετοιμάζει μια μοναδική φθινοπωρινή εκδρομή στον ποταμό και στα Στενά του Καλαμά.

✅Ο Θύαμις, γνωστότερος ως ποταμός Καλαμάς, πηγάζει από την λεκάνη του Παρακάλαμου Ιωαννίνων στην οποία δέχεται και τα νερά του ποταμού Γόρμου. Παραπόταμοί του είναι ο Σμόλιτσας, η Τύρια, ο Ζαλογγίτικος, ο Κουσοβίτικος και ο Καλπακιώτικος. Ορμητικός στην αρχή, ήρεμος πριν βγει στη θάλασσα κατευθύνεται νότια-νοτιοδυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, 2 χιλιόμετρα νότια της Σαγιάδας. Οι νοτιοανατολικές προεκτάσεις του όρους Τσαμαντά, οι βορειοδυτικές απολήξεις των βουνών της Παραμυθιάς και του Σουλίου καθώς και τα όρη των Φιλιατών ορθώνουν ένα ορεινό μέτωπο, παράλληλο με τις ακτές της Θεσπρωτίας. Το μέτωπο αυτό διακόπτεται από το φαράγγι του Καλαμά, επιτρέποντας έτσι στα νερά του να βρουν διέξοδο στη θάλασσα. Είναι ο μεγαλύτερος (σε μήκος) ποταμός της Ηπείρου και ο έβδομος μεγαλύτερος της Ελλάδας

🌏Η περιοχή των Στενών Καλαμά , περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Special Areas for Conservation – SAC)

🙏Λόγω της μεγάλης οικολογικής και βιολογικής αξίας τους η περιοχή των Στενών Καλαμά έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
 

Παρασκευή 28/10
🚌🕖Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη στις 7.00πμ
Σημείο συνάντησης πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία [Άγαλμα Βενιζέλου].
Όλοι θα πρέπει να παρευρίσκονται εγκαίρως για να αναχωρήσουμε στην ώρα μας.
Θα γίνει στάση στο one salonica στις 7.10πμ για όσους Tracers μένουν δυτικά της πόλης.

Άφιξη και τακτοποίηση στον ξενώνα μας στο χωριό Ζίτσα Ιωαννίνων. Χαρακτηριστικό ηπειρώτικο χωριό με πετρόχτιστα σπίτια και καλντερίμια, που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 680μ. και είναι γνωστή ιδιαίτερα μεταξύ άλλων, για τα ημιαφρώδη κρασιά του, και πιο συγκεκριμένα για την Ντεμπίνα!

💯Βόλτα στο χωριό με την εντυπωσιακή θέα και επίσκεψη στην Πινακοθήκη Χαρακτικής, δημιούργημα του σπουδαίου Ζιτσαίου ζωγράφου Κώστα Μαλάμου .
Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μια πλούσια μόνιμη έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής 500 έργων που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα.
Μία πινακοθήκη Χαρακτικής μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Φαγητό στον ξενώνα μας.

Σάββατο 29/10
🚌 Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε στις 8.30 π.μ. με το λεωφορείο μας για το χωριό Εκκλησοχώρι [260μ.υψομετρο]. Θα κάνουμε στάση για να απολαύουμε έναν καφέ στο χωριό που αξίζει!
🚶‍♂️Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας, [κατάβαση] σε πανέμορφο μονοπάτι μέσα στο δάσος μέχρι την γέφυρα Μπέλεϋ στον ποταμό Καλαμά.
🍁🍂Από εδώ  ξεκινάει το δεύτερο και «Μαγικό» μέρος μίας παραμυθένιας διαδρομής δίπλα στον ποταμό Καλαμά και στη συνέχεια μέσα στο «Ρέμα και τους Καταρράκτες της Βλάχας», 8 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Βουτσαράς, που δεν θα θέλουμε να τελειώσουν!

Στο χωριό έχουμε κανονίσει να φάμε στην ταβέρνα του χωριού και να απολαύσουμε καλό κρασί!

🥾Ώρες πεζοπορίας 4.30-5 μαζί με τις στάσεις για φωτογραφίες.
Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος]
Υψομετρική κατάβαση 130μ
Υψομετρική ανάβαση 270μ

Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στην Ζίτσα.

Κυριακή 30/10
🚌Αφού μαζέψουμε τα πράγματα μας ξεκινάμε για το χωριό της Βροσίνας σε υψόμετρο 117 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
🍁🍂Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του χωριού, χτισμένο σε μια κατάφυτη περιοχή με εξαιρετικό φυσικό ανάγλυφο και άφθονα τρεχούμενα νερά θα μας εντυπωσιάσει!

✅Σημείο αναφοράς για το χωριό το ομώνυμο μονότοξο γεφύρι μήκους 25 μέτρων το οποίο βρίσκεται μέσα στη Βροσίνα.
Θα επισκεφτούμε το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Ραϊδιώτισσας, που χτίστηκε το 1628, που βρίσκεται σφηνωμένο λίγο έξω από την Βροσίνα και πάνω στ’ απότομα βράχια της αριστερής μεριάς του Ζαλογγίτικου παραποτάμου του Καλαμά.

🚶‍♂️Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από την γέφυρα βρυσουλας ή Κούτσι μέχρι την Γέφυρα Μπέλεϋ Εκκλησιοχωρίου μία ακόμα παραποτάμια διαδρομή μήκους 9χιλιομέτρων δίπλα στον Καλαμά
Η διαδρομή αυτή ανοίχτηκε πρόσφατα, και θα έχουν την ευκαιρία πρώτοι οι Tracers να την περπατήσουν.

🥾Ώρες πεζοπορίας 4.
Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος]
Η διαδρομή δεν έχει υψομετρικές διαφορές

Στο τέλος της διαδρομής θα μας περιμένει το λεωφορείο μας.

Στην συνέχεια στάση για φαγητό-καφέ και αναχώρηση το απόγευμα για Θεσσαλονίκη

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
Καλέστε μας στο 6949 650 300, ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή μέσω email στο info@traceyoureco.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .
Βοηθήστε μας συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη διοργάνωση των εξορμήσεών μας δηλώνοντας συμμετοχή κι εξοφλώντας το αντίτιμο έγκαιρα.

Κόστος συμμετοχής 240 ευρώ σε δίκλινο
Κόστος διαμονής 210 σε τρίκλινο[1 δωμάτιο]

Περιλαμβάνει:
👉Τη μεταφορά από Θεσσαλονίκη -Ιωάννινα-Ζίτσα-Θεσσαλονίκη με λεωφορείο και επιστροφή.
👉Τις τοπικές μετακινήσεις όπως αναφέρετε στο πρόγραμμα
👉Τη διαμονή για 2 βραδιές σε δίκλινα-τρίκλινα δωμάτια με χωριάτικο πρωινό στο ξενοδοχείο Αγνάντι Ζίτσας
https://www.agnantizitsas.gr/
👉Φόρος διαμονής/δωμάτιο/διανυκτέρευση
👉Τη διαμονή και διατροφή του Οδηγού
👉Τη συνοδεία στην πεζοπορία μας από 2 έμπειρους συνοδούς βουνού, στελέχη του Trace με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών
👉Το συντονισμό και την οργάνωση από το Trace Your Eco

🆘Να σας ενημερώσουμε ότι μόνο 20 τυχεροί θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την μοναδική μας εκδρομή, λόγω μη διαθεσιμότητας δωματίων στην περιοχή αλλά και λόγω του δύσβατου των δρόμων. [θα έχουμε μικρό λεωφορείο]

Για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν την εκδρομή με δικό τους όχημα το κόστος ειναι 200 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας 80 ευρώ προκαταβολή στον παρακάτω λογαριασμό
Αριθμός λογαριασμού 6667140723874
IBAN GR 7901716670006667140723874
[ΔικαιούχοςTrace Your Eco] τράπεζα Πειραιώς.
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα της εκδρομή!
Στις καταθέσεις από άλλες τράπεζες, τα έξοδα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι το Trace Your Eco. Παρακαλούμε φροντίστε για την ομαλή ολοκλήρωση της κράτησή σας.

🆘Επιστροφή ολόκληρου του χρηματικού ποσού για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 15 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Επιστροφή 70% του χρηματικού ποσού (παρακράτηση προκαταβολής 30%) για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 10 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Σε διαφορετική περίπτωση δε γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
👉 Ορειβατικά παπούτσια (απαραιτήτως)
👉 Μπατόν πεζοπορίας
👉 Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως t-shirt, κολάν, ελαφρύ ορειβατικό παντελόνι, fleece,ισοθερμικά
👉 Αδιάβροχο (απαραιτήτως)
👉 Ορειβατικό σακίδιο
👉Νερό 1,5 lt
👉Σνακ για τις πεζοπορίες (όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ)
👉 Καπέλο-γυαλιά ηλίου
👉 Αντισηπτικό χεριών + Μάσκα προστασίας προσώπου

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19
Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
Στο λεωφορείο θα πρέπει να φοράμε ολοι μάσκα!!
Μένουμε ασφαλείς…πάμε βουνό!!

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και δηλώνουν αυτομάτως με την συμμετοχή τους στη δραστηριότητα ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειας του.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας ή λόγω καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.
Επίσης συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων τους που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Trace Your Eco και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από το Trace Your Eco.
Σημείωση: Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε μαζί μας μέσω
τηλεφώνου +30 6949 650 300 (viber + whatsapp)
στο email: info@traceyoureco.gr

Έτοιμοι για την εμπειρία;

Ημέρα(ες)

:

Ώρα(ες)

:

Λεπτό(ά)

:

Second(s)

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

Κάπου εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μαζί σου στις εξορμήσεις μας.

Ποια είναι τα επίπεδα δυσκολίας;

Ο Βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας επηρεάζεται από την φυσική κατάσταση, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό σας.

Δείτε τους όρους χρήσης.

Πριν από κάθε εκδρομή συμπληρώνετε την φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης με την αποδοχή των όρων.

ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6949 650 300
ή στο emai: info@traceyoureco.gr