Hiking-Mushrooms & Ρακοκάζανα στη Μεγάλη Παναγιά 26-27 Νοεμβρίου 2022

Το Trace Your Eco σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αρναίας, το Σύλλογο Επαγγελματιών Μεγάλης Παναγιάς και το Δήμο Αριστοτέλη έχουν ετοιμάσει κάτι μοναδικό για όλους εσάς που θα μας ακολουθήσετε σε αυτό το εκπληκτικό μας διήμερο στην πανέμορφη Ανατολική Χαλκιδική.

🍄 Το Σάββατο 26/11 πεζοπορούμε στο “Μονοπάτι του Ελάτου” στο δάσος του Χολομώντα μαζεύοντας μανιτάρια, συνοδεία από γνώστες μανιταρόφιλους που θα μας μυήσουν στα μυστικά.

🚶‍♂️Την Κυριακή 27/ 11 πεζοπορούμε «Στο μονοπάτι των υλοτόμων», ένα πολύ όμορφο μονοπάτι ανάμεσα από δάση οξιάς-δρυός και πεύκου στην Μεγάλη Παναγιά.

👉 Συμμετέχουμε σε παραδοσιακό τσιπουροκάζανο με ξύλα στη Μεγάλη Παναγία. Θα δούμε όλη τη διαδικασία από το φόρτωμα του καζανιού με στέμφυλα ως την απόσταξη.
Το τσίπουρο που θα πιούμε άφθονο θα συνοδεύετε από πλούσιους και καλούς μεζέδες, παρέα με ζωντανή μουσική από καλούς φίλους που θα έρθουν ειδικά για εμάς την ημέρα αυτή!

Έτσι όπως κάνουν οι παρέες στην Μεγάλη Παναγιά εδώ και πολλά χρόνια!

Μην χάσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε μαζί μας την ορεινή Χαλκιδική, όπως δεν την έχετε δει ποτέ!

📌 Τα ρακοκάζανα…η γιορτή του τσίπουρου!
Το μήνα Νοέμβριο αρχίζει η απόσταξη από τα στάφυλα (στέμφυλα) ότι δηλαδή έχει απομείνει μετά την οινοποίηση των σταφυλιών στο πατητήρι. Αφού αποθηκευτεί σε πλαστικά βαρέλια και γίνει και η τελευταία ζύμωση του μούστου μεταφέρονται στο καζάνι για τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού τσίπουρου. Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα η παρέα μαζεύεται δίπλα στη θαλπωρή του ξύλου που καίγεται, να δοκιμάσει την πρωτόρακη.
Τα τσιπουροκαζανέματα, είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να μαζευτούν οι παρέες, να απολαύσουν το πρώτο απόσταγμα και βεβαίως να γλεντήσουν με συντροφιά εκλεκτό μεζέ, τραγούδια, χορό και πειράγματα.

📌 Μεγάλη Παναγία
Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη είναι η Μεγάλη Παναγία, σε υψόμετρο 440μ, γνωστή για το Μεγάλο Προσκύνημα χάρη στο οποίο πολύς κόσμος έρχεται εδώ κάθε χρόνο.
Είναι κτισμένη στις υπώρειες του υψώματος με την ονομασία «Χτίκελα». Το χωριό λεγόταν Ρεβενίκια και το σημερινό του όνομα το πήρε επίσημα το 1928. Είναι από τα παλαιότερα της Χαλκιδικής και αναφέρεται συχνά σε βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Όρους. Μάλιστα σε έγγραφο του 1349 υπάρχει αναφορά στο «καστέλιον Αραβενικαίας» και σε έναν πύργο. Κατά την τουρκοκρατία ήταν ένα από τα σπουδαιότερα Μαντεμοχώρια.

📌 Αρναία
Η Αρναία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά, έχει μπροστά της προς τα ΒΑ μια κοιλάδα με καταπράσινα λιβάδια και απέναντι τα δάση του βουνού Δρεβενίκος.
Είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής και η Ιστορική έδρα του δήμου Αριστοτέλη με έδρα την Ιερισσό. Διατηρεί μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού, ενώ έχουν αναρτηθεί επιγραφές σε εκατό περίπου ιστορικά κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Εκεί αναγράφεται µία σύντομη ιστορία του κτιρίου.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
 

Σάββατο 26/11
🚌 Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη στις 8.00 π.μ.. Σημείο συνάντησης πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία [Άγαλμα Βενιζέλου] με προορισμό την Αρναία.
[Στάση για όσους μένουν ανατολικά της πόλης στις 8.15 π.μ. στο ύψος της Βούλγαρη].
Στάση για καφέ, και στην συνέχεια αναχωρούμε για την πεζοπορία μας στο ‘Μονοπάτι του Ελάτου” στο Χολωμόντα.

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας, θα ζήσουμε την εμπειρία της αναζήτησης και της συλλογής και θα μάθουμε να μαζεύουμε μανιτάρια της περιοχής, έχοντας μαζί μας έμπειρο μανιταρόφιλο.
Ώρες πεζοπορίας 3.30
Βαθμός δυσκολίας [Εύκολος-Μέτριος]
Υψομετρική διαφορά κατάβασης 250μ

Στο τέλος της ημέρας θα μαζευτούμε στο παραδοσιακό καφενείο ‘Λανάρα” να τα γευτούμε συνοδεία από καλούς “μεζέδες} και ντόπιο κρασί!

Το βράδυ μας θα κλείσει στο αγαπημένο μας ¨Αριστοτέλους¨ στην κεντρική πλατεία της Αρναίας.

Κυριακή 27/11
🚶‍♂️ Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε στις 9.00πμ για την Μεγάλη Παναγιά.
Έξω από το χωριό θα ξεκινήσει η πεζοπορική μας διαδρομή περνώντας μέσα από ένα πανέμορφο δάσος δρυός και πεύκων. Αργότερα θα φτάσουμε στο παρεκκλήσι της Παναγούδας πάνω από το χωριό με την μοναδική θέα.
Η κατάβαση μας και το τελείωμα της διαδρομής μας θα μας βρει στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου θα έχουμε το χρόνο για έναν καφέ πριν πάρουμε το δρόμο για το Ρακοκάζανο, όπου θα μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις!!!!

Ώρες πεζοπορίας 2.30
Βαθμός δυσκολίας [Εύκολος-Μέτριος]
Υψομετρική διαφορά κατάβασης 250μ

Το απόγευμα αναχώρηση για Θεσσαλονίκη.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
Καλέστε μας στο 6949 650 300, ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή μέσω email στο info@traceyoureco.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .
Βοηθήστε μας συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη διοργάνωση των εξορμήσεών μας δηλώνοντας συμμετοχή κι εξοφλώντας το αντίτιμο έγκαιρα.

Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 90 ευρώ

Περιλαμβάνει:
👉Τη μεταφορά από Θεσσαλονίκη και επιστροφή με mini Bus
👉Τη συνοδεία στην πεζοπορία μας για τα μανιτάρια από τοπικό μας συνεργάτη.
👉 Γλέντι με ζωντανή μουσική [φαγητό-τσίπουρο] σε παραδοσιακό παλιακό ρακοκάζανο στην Μεγάλη Παναγιά.
👉Τη συνοδεία στην πεζοπορίες μας [2 έμπειρα στελέχη του Trace με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών!]
👉Το συντονισμό και την οργάνωση από το Trace Your Eco

🚗Για όσους θέλουν να μας ακολουθήσουν με δικό τους αμάξι το κόστος συμμετοχής ειναι 60 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας προκαταβολή το ποσό [50 ευρώ] στον παρακάτω λογαριασμό.

Αριθμός λογαριασμού 6667140723874
IBAN GR 7901716670006667140723874
[ΔικαιούχοςTrace Your Eco] τράπεζα Πειραιώς.

Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα της εκδρομής!
Στις καταθέσεις από άλλες τράπεζες τα έξοδα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι το Trace Your Eco.
Παρακαλούμε φροντίστε για την ομαλή ολοκλήρωση της κράτησή σας.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί στο Trace Your Eco κατ’ ελάχιστον 4 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της δραστηριότητας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εκδρομή.
Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διατραπεζικά έξοδα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε επιστροφή σε άλλη τράπεζα τα έξοδα θα επιβαρύνουν εσάς.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Αρναία:

👉Στο Αρχοντικό Χοροστάσι  https://chorostasi.com/
👉 Στροφή Νίνας https://strofi-ninas.hotelschalkidiki.net/el/
👉 Οικία Μήτσιου https://oikia-mitsiou-traditional-inn-arnaia.ibooked.gr/
👉 Κωνσταντάδικα https://hotel-arnaia.hotelschalkidiki.net/el/

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19
👉 Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση, προχωρούμε!
👉 Με τις νέες συνθήκες, θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους/τις συνοδοιπόρους μας!
Για το λόγο αυτό θα εφαρμόσουμε ό,τι άλλο αναφέρει η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).
Μένουμε ασφαλείς…πάμε βουνό με το Trace Your Eco!

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και δηλώνουν αυτομάτως με την συμμετοχή τους στη δραστηριότητα ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής. Κάθε συμμετέχων φέρει την πλήρη ευθύνη και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειας μου.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας ή λόγω καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.
Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.
Επίσης συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων τους που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Trace Your Eco και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από το Trace Your Eco.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Με την συμμετοχή σας συμφωνείται στην τήρηση βασικών κανόνων για την φιλική ως το περιβάλλον διεξαγωγή της δραστηριότητας και την μείωση πιθανών αρνητικών επιδράσεων σε αυτό.
Ταξιδεύετε υπεύθυνα και διασφαλίζετε το μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον επισκεφθείτε. Δείχνετε σεβασμό στην βιοποικιλότητα και σε οποιαδήποτε ευκαιρία βοηθάτε στην αποτροπή ή/και αναστροφή αρνητικού αντίκτυπου στην φύση (πχ συλλογή ξεχασμένων σκουπιδιών από άλλους).
Ειδικά όταν βρίσκεστε εντός εθνικού δρυμού απαγορεύεται η ρήξη οποιοδήποτε (οργανικού και μη) απορρίμματος.
Αποφεύγετε την δημιουργία φωτιάς καθώς και την ρίψη οποιοδήποτε αντικειμένου (τσιγάρο, σπίρτο, αναπτήρα κλπ.) που μπορεί να προκαλέσει φωτιά άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο.
Η επίσκεψη στην φύση είναι για πολλούς μια ευκαιρία να απολαύσουν την ησυχία και την ομορφιά της φύσης. Για αυτό σεβόμαστε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες και τους φυσικού κατοίκους της περιοχής (άγρια ζώα και ανθρώπους).
Κάθε δράση που διοργανώνουμε προσπαθεί να συμβάλει στην υποστήριξη περιοχών που εργάζονται να αναπτύξουν ένα μοντέλο τοπικής αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω
τηλεφώνου +30 6949 650 300 (viber + whatsapp)
στο email: info@traceyoureco.gr

 

Έτοιμοι για την εμπειρία;

Ημέρα(ες)

:

Ώρα(ες)

:

Λεπτό(ά)

:

Second(s)

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

Κάπου εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μαζί σου στις εξορμήσεις μας.

Ποια είναι τα επίπεδα δυσκολίας;

Ο Βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας επηρεάζεται από την φυσική κατάσταση, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό σας.

Δείτε τους όρους χρήσης.

Πριν από κάθε εκδρομή συμπληρώνετε την φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης με την αποδοχή των όρων.

ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6949 650 300
ή στο emai: info@traceyoureco.gr