Γράμμος 12-16 Αυγούστου 2020

Γράμμος 12-16 Αυγούστου 2020
 
 

Γράμμος , Κάμενικ, αλπικές λίμνες Αρένες

Ο Γράμμος (αλβανικά: Gramoz‎, αρωμανικά: Gramosta) είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του («Τσούκα Πέτσικ») να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων. Άλλες υψηλές κορυφές του Γράμμου είναι το Περήφανο (2.444 μ.) το Διάσελο (2.393 μ.), η Επάνω Αρένα (2.192 μ.), η Κάτω Αρένα (2.075 μ.), η Μαύρη Πέτρα (2.169 μ.) και ο Μπανταρός (2.036 μ.). Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιο. Ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος.

Λίμνες Αρένες..ο μυστικός τόπος του Γράμμου
Ένα από τα αξιοθέατα που κρύβει ο Γράμμος είναι και οι αλπικές λίμνες Αρένες, στην τοποθεσία Μουτσάλια και σε υψόμετρο 1.729 μ.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αλλά άγνωστα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας
Οι λίμνες Αρένες ή Μουτσάλια όπως αναφέρονται πιο συχνά, κρύβονται μέσα σε ένα πυκνό δάσος οξιάς στη ρίζα της κορυφής του Γράμμου, την Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.). Η ονομασία των λιμνών προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι», που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό, «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος».

Κάμενικ – Το άγνωστο για πολλούς ιστορικό βουνό που έπαιξε σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα την εποχή του εμφυλίου πολέμου.Μια περιοχή με πανέμορφα δάση και αλπικά λιβάδια με τρεχούμενα νερά.

https://youtu.be/cZLLdP7OciE

Μην χάσετε αυτή την μοναδική εκδρομή!!

Περιορισμένες θέσεις!!

 

====== ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ======

 
 • Τετάρτη 12/8
  Το ραντεβού μας είναι στην Κόνιτσα.
  Σημείο συνάντησης το ξενοδοχείο Grand Hotel Dentro

  Άφιξη 12.00πμ-15.00μμ.

  Τα τακτοποίηση στα δωμάτια. Ενημέρωση του προγράμματος για τις επόμενες ημέρες.
  Το απόγευμα βόλτα και μπάνιο στον ποταμό Αώο .
  Βραδινή βόλτα στην Κόνιτσα-φαγητό

  Πέμπτη 13/8.
  Αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας σε φυλαγμένο μέρος για το υπόλοιπο του προγράμματος μας και αναχωρούμε με το λεωφορείο για τον οικισμό των Λουτρών Αμάραντου Κονίτσης[1250μ] από όπου και θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας προς τη κορυφή «Κάμενικ» του Γράμμου.2042μ

  Η διαδρομή μας κινείται μέσα σε δάσος από πεύκα και οξιές και στα ψηλότερα σε αλπικά λιβάδια. Φτάνοντας στη κορυφή ύστερα από μια πορεία περίπου 3.30 ωρών, το πρώτο πράγμα που τραβάει τη προσοχή μας είναι τα χαλάσματα από το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο που υπήρχε εκεί.
  Η θέα προς τη γύρω περιοχή είναι θαυμάσια, ιδιαίτερα προς τη περιοχή του Σμόλικα, της Τύμφης καθώς και προς τη μεριά της Βορείου Ηπείρου.
  Η κατάβαση μας θα γίνει από διαφορετική διαδρομή στο χωριό Ασημοχώρι .[970μ] ένα καλοδιατηρημένο χωριό με πολλά πετρόκτιστα σπίτια, απλωμένο σε μια κατάφυτη από βελανιδιές πλαγιά, την οποία διατρέχουν δύο μικροί παραπόταμοι του Σαραντάπορου ο Μέγας και ο Μικρός λάκκος. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μας γίνεται μέσα σε δάσος οξιάς.
  Στο χωριό θα μας περιμένει το λεωφορείο μας για να μας μεταφέρει στο χωριό Πληκάτι 1240μ και στο ξενώνα μας Αγριολούλουδο.
  Φαγητό στο εστιατόριο του ξενώνα.. Η διαμονή μας θα γίνει σε δίκλινα σπιτάκια με τουαλέτα και ζεστό νερό.
  Το όνομα του χωριού έχει αλβανική ρίζα και «..δηλώνει τους «κατοίκους του λεκανοπεδίου» (ενός λεκανοπεδίου που δημιουργεί ο ορμητικός Γοργοπόταμος, παραπόταμος του Σαραντάπορου)» .

  Ώρες πεζοπορίας 7
  Βαθμός δυσκολίας Β [ Μέτριος]
  Υψομετρική διαφορά ανάβασης 800μ
  Υψομετρική διαφορά κατάβασης 1000μ

  Υ.Γ. Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει ολόκληρη την διαδρομή, μπορεί να ακολουθήσει την ομάδα μέχρι ενός σημείου , να επιστρέψει πίσω στον Αμάραντο [Η σήμανση ειναι πολύ καλή!] και μετά να αναχωρήσει με το λεωφορείο για το Ασημοχώρι.
  Ώρες πεζοπορίας με την επιστροφή 2-3

  Παρασκευή 14/8
  Πρωινό και ξεκινάμε νωρίς το πρωί από το Πληκάτι [1240μ]στις πλαγιές του Γράμμου με ανάβαση στην κορυφή «Τσούκα Πέτσικ», την ψηλότερη κορυφή του όρους που ορθώνεται στα 2520μ. και καθιστά έτσι τον Γράμμο το 4ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδος.
  https://youtu.be/cbkfjQtaPQc

  Μία διαδρομή μοναδική σε καταπράσινα αλπικά τοπία και με τα μάτια μας να μην χορταίνουν από τις πανύψηλες κορυφές!
  Καθ’όλη την διάρκεια της διάσχισης της μακρόστενης αυτής κορυφογραμμής του Γράμμου, οι εικόνες από την όμορφη Βόρειο Ήπειρο που βρίσκεται από κάτω μας αλλά και κάποια εντυπωσιακά αλβανικά βουνά πραγματικά θα μας συναρπάσουν .Όπως βεβαίως και τα παλιά πολυβολεία και οι οχυρώσεις που βρίσκονται παντού δίπλα μας, διάσπαρτες σ’ όλο το μήκος της πορεία μας, απομεινάρια των παλιών δύσκολων καιρών.
  Κατάβαση στο ορειβατικό καταφύγιο-ξενώνα στο χωριό Αετομηλίτσα [1500μ] Διαμονή-Φαγητό.
  Ώρες πορείας 10
  Βαθμός δυσκολίας Β [ Μέτριος καλή φυσική κατάσταση]
  Υψομετρική διαφορά ανάβασης 1200μ
  Υψομετρική διαφορά κατάβασης 900μ

  Υ.Γ. Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει ολόκληρη την διαδρομή,μπορεί να ακολουθήσει την ομάδα , να φτάσει μέχρι το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο και να επιστρέψει πίσω στον ξενώνα, και μετά να αναχωρήσει για την Αετομηλίτσα με το λεωφορείο.
  Ώρες πεζοπορίας με την επιστροφή 3-4

  Σάββατο 15/8
  Μετά το πρωινό μας μεταφερόμαστε με το λεωφορείο μας στην μοναδική λίμνη Μουτσάλια, ή όπως αναφέρονται πιο συχνά λίμνες Αρένων, που βρίσκονται σε ένα κατάφυτο δάσος οξιάς σε υψόμετρο 1.729 μ.
  https://youtu.be/gHcYxs4OPiM
  Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας.
  Εδώ θα κατασκηνώσουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να πεζοπορήσουμε αν θέλουμε προς την κορυφή της Επάνω Αρένας (υψόμετρο 2.196 μ.)
  Το βράδυ γύρω από την φωτιά [σε ελεγχόμενο μέρος] θα ψήσουμε και θα πιούμε το κρασάκι μας χαλαρώνοντας και αναπολώντας τις στιγμές που ζήσαμε στα αλπικά λιβάδια του Γράμμου!

  Κυριακή 16/8.
  Αφού απολαύσουμε τον πρωινό μας καφέ σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος μαζεύουμε τα πράγματα μας και ξεκινάμε τον δρόμο της επιστροφής αφού περάσουμε από μικρά πανέμορφα χωριουδάκια, κάνοντας στάση για τις απαραίτητες φωτογραφίες!
  Άφιξη στην Κόνιτσα κατά το μεσημέρι. Τέλος προγράμματος

  ======ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ======

  Για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
  Καλέστε μας στο 6949 650 300, ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή μέσω email στο info@traceyoureco.gr

  Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.

  Βοηθήστε μας συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη διοργάνωση των εξορμήσεών μας δηλώνοντας συμμετοχή κι εξοφλώντας το αντίτιμο έγκαιρα.

 • Κόστος Συμμετοχής ανά άτομο 230 ευρώ

  Περιλαμβάνει:

  ? Τις τοπικές μετακινήσεις όπου αναφέρονται στο αναλυτικό μας πρόγραμμα με μικρό λεωφορείο καθώς και την μεταφορά των αποσκευών μας.
  ? Την διαμονή μας ένα βράδυ σε ξενώνα στην Κόνιτσα
  ? Την διαμονή μας σε ξενώνα στο Πληκάτι
  ? Την διαμονή μας στο καταφύγιο στην Αετομηλίτσα
  ? Τη συνοδεία στις πεζοπορίες μας από 2 έμπειρα στελέχη του Trace         Your Eco με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών.
  ? Το φαγητό μας και το πρωινό μας στην κατασκήνωση μας στην               Λίμνη Μουτσαλια
  ?Το συντονισμό και την οργάνωση από το Trace Your Eco

  Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας προκαταβολή 100 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό. [Η εξόφληση θα γίνει 7 ημέρες πριν την αναχώρηση μας]

  Αριθμός λογαριασμού 6667140723874
  IBAN GR 7901716670006667140723874
  [Δικαιούχος Trace Your Eco] τράπεζα Πειραιώς.
  Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα της εκδρομή!

  Στις καταθέσεις από άλλες τράπεζες τα έξοδα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι το Trace Your Eco. Παρακαλούμε φροντίστε για την ομαλή ολοκλήρωση της κράτησή σας.

  Ενημερωτικά οι πληρωμές για τις εκδρομές μας θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης! [Ώστε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις συναλλαγές από το γραφείο μας μέχρι νεωτέρας]

  Επιστροφή χρημάτων για την συγκεκριμένη εκδρομή σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί στο Trace Your Eco κατ’ ελάχιστον 7 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της δραστηριότητας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εκδρομή.
  Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διατραπεζικά έξοδα.

 • Εναλλακτικά μπορείτε να περάσετε από το γραφείο του Trace Your Eco.
 • Σε περίπτωση που επιθυμείτε επιστροφή σε άλλη τράπεζα τα έξοδα θα επιβαρύνουν εσάς.

   

  ======ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ======

  – Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (Ορειβατικά μποτάκια ]
  – Μπαστούνια πεζοπορίας -Μπατόν [Προαιρετικά]
  – Ένα μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα στις πεζοπορίες.
  – καπέλο-γυαλιά ηλίου-αντηλιακό
  – Αδιάβροχο μπουφάν, καπέλο
  – Μπουκάλι νερό (τουλάχιστον 1.5 λίτρο)
  – Αποξηραμένα φρούτα ,μπάρα ενέργειας-σοκολάτα-ξηρούς καρπούς-παστέλι)
  – Φωτογραφική μηχανή, όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση.
  – Σκηνή-υπνόσακο-στρωματάκι για την κατασκήνωση μας στα Μουτσάλια [Όποιος δεν έχει σκηνή να μας ενημερώσει για να του δώσουμε]

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

 
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19
 

?Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση,
η μετακίνηση μας δε θα ξεπερνά το 50% των προβλεπόμενων θέσεων μεταφοράς αριθμού επιβατών, στο λεωφορείο.[Μέχρι νεωτέρας]

Με τις νέες συνθήκες, θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους/τις συνοδοιπόρους μας!
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι άλλο αναφέρει η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Μένουμε ασφαλείς…πάμε βουνό!!

 
 
 

====== ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ======

Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και δηλώνουν αυτομάτως με την συμμετοχή τους στη δραστηριότητα ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής. Κάθε συμμετέχων φέρει την πλήρη ευθύνη και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειας του.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας ή λόγω καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.

Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Επίσης συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων τους που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Trace Your Eco και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από το Trace Your Eco.

 

====== ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ======

Με την συμμετοχή σας συμφωνείται στην τήρηση βασικών κανόνων για την φιλική ως το περιβάλλον διεξαγωγή της δραστηριότητας και την μείωση πιθανών αρνητικών επιδράσεων σε αυτό.
Ταξιδεύετε υπεύθυνα και διασφαλίζετε το μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον επισκεφθείτε. Δείχνετε σεβασμό στην βιοποικιλότητα και σε οποιαδήποτε ευκαιρία βοηθάτε στην αποτροπή ή/και αναστροφή αρνητικού αντίκτυπου στην φύση (πχ συλλογή ξεχασμένων σκουπιδιών από άλλους).
Ειδικά όταν βρίσκεστε εντός εθνικού δρυμού απαγορεύεται η ρήξη οποιοδήποτε (οργανικού και μη) απορρίμματος.
Αποφεύγετε την δημιουργία φωτιάς καθώς και την ρίψη οποιοδήποτε αντικειμένου (τσιγάρο, σπίρτο, αναπτήρα κλπ.) που μπορεί να προκαλέσει φωτιά άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο.
Η επίσκεψη στην φύση είναι για πολλούς μια ευκαιρία να απολαύσουν την ησυχία και την ομορφιά της φύσης. Για αυτό σεβόμαστε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες και τους φυσικού κατοίκους της περιοχής (άγρια ζώα και ανθρώπους).
Κάθε δράση που διοργανώνουμε προσπαθεί να συμβάλει στην υποστήριξη περιοχών που εργάζονται να αναπτύξουν ένα μοντέλο τοπικής αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω
τηλεφώνου +30 6949 650 300 (viber + whatsapp)
στο email: info@traceyoureco.gr

Έτοιμοι για την εμπειρία;

Ημέρα(ες)

:

Ώρα(ες)

:

Λεπτό(ά)

:

Second(s)

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

Κάπου εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μαζί σου στις εξορμήσεις μας.

Ποια είναι τα επίπεδα δυσκολίας;

Ο Βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας επηρεάζεται από την φυσική κατάσταση, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό σας.

Δείτε τους όρους χρήσης.

Πριν από κάθε εκδρομή συμπληρώνετε την φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης με την αποδοχή των όρων.

ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6949 650 300
ή στο emai: info@traceyoureco.gr