Βάλια Κάλντα | Τετραήμερο περιπέτειας 9-12/07/2020

Αυγό, Φλέγγα, λίμνες Φλέγγα, Βοβούσα

 

Βάλια Κάλντα 9-12 Ιουλίου 2020

Το Trace Your Eco έχοντας πολύ μεγάλη γνώση της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου [δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή εδώ και 15 χρόνια] έχει ετοιμάσει για όλους εσάς ένα μοναδικό 4ήμερο περιπέτειας στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα.
Μία αξέχαστη εμπειρία για όλους σας!!
Θα γίνουν αναβάσεις στην κορυφή του Αυγού [2177] στην κορυφή Φλέγγα [2159] και στις εντυπωσιακές Λίμνες Φλέγγα [1960μ]
Μία μοναδική εμπειρία εξερεύνησης σε ένα από τα πιο παρθένα δάση της Νότιας Ευρώπης!!

Λίγα Λόγια για την Βάλια Κάλντα

Ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και τόπος που βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο διάφορα είδη της ελληνικής πανίδας. όπως αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, γύπες, δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, μαυροπελαργοί, αρπακτικά νυχτόβια πουλιά και άλλα πτηνά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά. Συνολικά έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.
Το όνομα “Βάλια Κάλντα” σημαίνει στα βλάχικα ζεστή κοιλάδα. Προφανώς ο δρυμός πήρε το όνομά του κατ’ ευφημισμό, λόγω του ότι αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας
https://youtu.be/wUgXfw7h3nE
Εκτός από την πλούσια πανίδα του δρυμού, ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι και η χλωρίδα του. Γενικά το τοπίο στη Βάλια Κάλντα είναι εντυπωσιακό. Τα πυκνά δάση εναλλάσσονται από γυμνές υπαλπικές και βραχώδεις εκτάσεις ενώ η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και την εντυπωσιακή μορφή πολλών μανιταριών καθιστά τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου ξεχωριστό προορισμό.

 • ====== Αναλυτικό Πρόγραμμα ======

  Πέμπτη 9/7
  Το ραντεβού μας είναι στο καταφύγιο της Βοβούσας .

  Ώρες άφιξης 12.00πμ-15.00μμ

  Τακτοποίηση στους χώρους διαμονής σας και στις 17.00μμ ενημέρωση του προγράμματος μας,
  Στην συνέχεια επίσκεψη στο χωριό της Βοβούσας και βόλτα στο εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι που διασχίζει τον Αώο ποταμό.
  Φαγητό και τσιπουράκι στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού δίπλα στο ποτάμι.
  https://youtu.be/t88VO9lZXQw
  Επιστροφή για ξεκούραση- ύπνο στο καταφύγιο

  Παρασκευή 10/7
  Μετά το πρωινό μας μεταφερόμαστε στο χωριό της Βοβούσας [970μ] και από εκει θα ξεκινήσουμε την πεζοπορική μας διαδρομή για την κορυφή του Αυγού [2177μ] την ψηλότερη του ευρύτερου ορεινού όγκου του Λύγκα.
  Η διαδρομή μας στην αρχή είναι σε δάσος με οξιές και όσο ανεβαίνουμε συναντάμε τα εντυπωσιακά ρόμπολα [είδος σπάνιου πεύκου].
  Γύρω στα 1850 μ. περνάμε από τη βρύση Τόσκα και ανηφορίζουμε πρώτα σε οροπέδιο και μετά στη κορυφή Αυγό 2177 μ. με εντυπωσιακή θέα στις ψηλές κορυφές του Σμόλικα της Τύμφης και του Γράμμου.
  Η επιστροφή μας θα γίνει από διαφορετική διαδρομή στην περιοχή Στάνη Τίζα για να μας παραλάβουν τα 4χ4 και να μας μεταφέρουν στον πυρήνα της Βάλια κάλντα όπου και η διαμονή μας σε διαμορφωμένο χώρο για σκηνές [αφού έχουμε πάρει πρώτα την άδεια του δασαρχείου]
  Θα στήσουμε τις σκηνές μας και θα απολαύσουμε το πλούσιο φαγητό μας που θα έχουμε κανονίσει εμείς να μας έχει φέρει η ομάδα υποστηρίξης μαζί με τα πράγματα μας .
  θα έχουμε κανονίσει να έχουμε σε ένα μεγάλο σακ –βουαγιάζ [μια αλλαξιά ρούχα-πετσέτα για το μπάνιο μας στο ποτάμι-υπνόσακο-υπόστρομα-σκηνή]

  Ώρες πεζοπορίας 6.30
  Βαθμός δυσκολίας Β+ [Μέτριος με καλή φυσική κατάσταση]
  Υψομετρική διαφορά ανάβασης 1200μ
  Υψομετρική διαφορά κατάβασης 650μ

  Σάββατο 11/7
  Την επόμενη ημέρα το πρωί αφού μαζέψουμε τα πράγματα μας και φάμε ένα καλό πρωινό ξεκινάμε την πεζοπορική μας διαδρομή μέσα σε δάσος μαύρης πεύκης, με πυξάρια, οξυές και αιωνόβια Ρόμπολα ¨Pinus Leucodermis¨.
  Πρώτα θα φθάσουμε στις πασίγνωστες Λίμνες Φλέγγα σε ένα από τα επιβλητικότερα τοπία του Ελληνικού χώρου.
  Οι παγετωνικής προέλευσης λίμνες τροφοδοτούνται από τα νερά ενός ρέματος που πηγάζει λίγο πιο πάνω. Σε υψόμετρο 1960 μέτρων η πρώτη, τροφοδοτεί με νερά τη δεύτερη, είκοσι μέτρα χαμηλότερα.
  Συνεχίζουμε με ανάβαση στην κορυφή της Φλέγγας [2157μ] με θέα την εντυπωσιακή Λίμνη των Πηγών του Αώου να κλέβει την παράσταση! Ενώ θα δούμε τις κορυφές του Ολύμπου των Τζουμέρκων και της Τύμφης.
  Η κατάβαση μας θα γίνει από την ίδια διαδρομή με μία μικρή παράκαμψη για να βουτήξουμε στους καταρράκτες του Αρκουδορέματος.
  Επιστροφή μέχρι την κατασκήνωση μας όπου και θα μας περιμένουν τα 4χ4 για να μας επιστρέψουν στο καταφύγιο της Βοβούσας.

  Ώρες πεζοπορίας 6.30
  Βαθμός δυσκολίας Β+ [Μέτριος με καλή φυσική κατάσταση]
  Υψομετρική διαφορά ανάβασης 900μ
  Υψομετρική διαφορά κατάβασης 900μ

  Κυριακή 12/7
  Μετά τον πρωινό μας καφέ που θα έχουμε τον χρόνο να τον απολαύσουμε, θα κάνουμε μικρή πεζοπορική διαδρομή 2.30 ωρών μέχρι τα Σμιξώματα εκεί που ενώνονται ο ποταμός Αώος με το Αρκουδόρεμα και θα βουτήξουμε για ένα δροσιστικό μπάνιο στον γνωστό Λάκκο του Παππά.
  Επιστρέφοντας αργότερα στο καταφύγιο και πριν μαζέψουμε τα πράγματα μας για την αναχώρηση μας, θα απολαύσουμε το τελευταίο μας τσιπουράκι όλοι μαζί ΠΑΡΕΑ κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μοναδικό τετραήμερο στα μαγευτικά δάση της Βάλιας Κάλντας γεμάτοι όμορφες εικόνες και συναισθήματα!

  Κόστος συμμετοχής ανά άτομο:
  ?170 ευρώ για όσους συμμετέχουν όλες τις ημέρες του προγράμματος [από την Πέμπτη]
  ?150 ευρώ για όσους συμμετέχουν από την Παρασκευή.
  [θα πρέπει να βρίσκονται 7.30πμ στο χωριό της Βοβούσας για να ξεκινήσουμε την ανάβαση μας]

  Περιλαμβάνει:
  ?Τη διαμονή στο καταφύγιο σε δωμάτια με κουκέτες ή με σκηνές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα από το καταφύγιο, με χρήση στις τουαλέτες και στα μπάνια με ζεστό νερό, του καταφυγίου.
  [Εάν δεν έχετε σκηνή ενημερώστε μας ώστε να το κανονίσουμε].
  ?Έμπειρο συνοδό βουνού γνώστη της περιοχής με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών
  ?Τις τοπικές μεταφορές με 4χ4 όπου αναγράφουμε στο πρόγραμμα
  ?Την μεταφορά του εξοπλισμού μας την Παρασκευή το απόγευμα στο σημείο της κατασκήνωσης μας στην Βάλια Κάλντα
  ?Το φαγητό μας στην κατασκήνωση την Παρασκευή καθώς και το πρωινό της επόμενης ημέρα[Σάββατο]
  ?Το συντονισμό την οργάνωση και την υλοποίηση από το Trace Your Eco

  Υ.Γ. Στο καταφύγιο υπάρχουν σεντόνια- μαξιλαροθήκες-τουαλέτες και μπάνια με ζεστό νερό. Λειτουργεί πλήρης κουζίνα με πεντανόστιμα φαγητά καθώς και πρωινά.
  Επίσης για όσους ενδιαφέρονται στο χωριό της Βοβούσας [2χιλ] υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες.

  ======ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ======

  Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εκδρομής σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
  Καλέστε μας στο 6949 650 300, ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή μέσω email στο info@traceyoureco.gr

  Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .

  Βοηθήστε μας συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη διοργάνωση των εξορμήσεών μας δηλώνοντας συμμετοχή κι εξοφλώντας το αντίτιμο έγκαιρα.

  Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας προκαταβολή 60 ευρώ μέσα στις επόμενες 3 ημέρες από την δήλωση συμμετοχής σας στον παρακάτω λογαριασμό.
  Η εξόφληση θα γίνει 3 ημέρες πριν την άφιξή σας, η κατά την προσέλευση σας.

  Αριθμός λογαριασμού 6667140723874
  IBAN GR 7901716670006667140723874
  [ΔικαιούχοςTrace Your Eco] τράπεζα Πειραιώς.
  Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα της εκδρομής!

  Στις καταθέσεις από άλλες τράπεζες τα έξοδα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι το Trace Your Eco. Παρακαλούμε φροντίστε για την ομαλή ολοκλήρωση της κράτησή σας.

  Ενημερωτικά οι πληρωμές για τις εκδρομές μας θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης! [Ώστε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις συναλλαγές από το γραφείο μας μέχρι νεωτέρας]

  Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί στο Trace Your Eco κατ’ ελάχιστον 5 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εκδρομή.
  Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διατραπεζικά έξοδα. Εναλλακτικά μπορείτε να περάσετε από το γραφείο του Trace. Σε περίπτωση που επιθυμείτε επιστροφή σε άλλη τράπεζα τα έξοδα θα επιβαρύνουν εσάς.

 •  

  ======ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ======

  – Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (Ορειβατικά μποτάκια η καλά αθλητικά παπούτσια βουνού –trail ]
  – Μπαστούνια πεζοπορίας -Μπατόν [Προαιρετικά]
  – Ένα μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα στις πεζοπορίες.
  – μπλούζα φλις
  – Αδιάβροχο μπουφάν, καπέλο
  – Μπουκάλι νερό (τουλάχιστον 1.5 λίτρο)
  Αντίσκηνο ενός ή δύο ατόμων με σχετική αδιαβροχοποίηση σε περίπτωση ανεπιθύμητων καιρικών φαινομένων για την διαμονή
  . * Όποιος δεν έχει να μας ενημερώσει.
  – Υπνόσακος και υπόστρωμα.
  – Φακός κεφαλής.
  – Αποξηραμένα φρούτα ,μπάρα ενέργειας-σοκολάτα-ξηρούς καρπούς-παστέλι)
  – Φωτογραφική μηχανή, όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση.

 

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

 
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19
 

?Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση,
θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους/τις συνοδοιπόρους μας!
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι άλλο αναφέρει η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Μένουμε ασφαλείς…πάμε βουνό!!!

 
 
 

====== ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ======

Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και δηλώνουν αυτομάτως με την συμμετοχή τους στη δραστηριότητα ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής. Κάθε συμμετέχων φέρει την πλήρη ευθύνη και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειας του.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας ή λόγω καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.

Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Επίσης συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων τους που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Trace Your Eco και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από το Trace Your Eco.

 

====== ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ======

Με την συμμετοχή σας συμφωνείται στην τήρηση βασικών κανόνων για την φιλική ως το περιβάλλον διεξαγωγή της δραστηριότητας και την μείωση πιθανών αρνητικών επιδράσεων σε αυτό.
Ταξιδεύετε υπεύθυνα και διασφαλίζετε το μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον επισκεφθείτε. Δείχνετε σεβασμό στην βιοποικιλότητα και σε οποιαδήποτε ευκαιρία βοηθάτε στην αποτροπή ή/και αναστροφή αρνητικού αντίκτυπου στην φύση (πχ συλλογή ξεχασμένων σκουπιδιών από άλλους).
Ειδικά όταν βρίσκεστε εντός εθνικού δρυμού απαγορεύεται η ρήξη οποιοδήποτε (οργανικού και μη) απορρίμματος.
Αποφεύγετε την δημιουργία φωτιάς καθώς και την ρίψη οποιοδήποτε αντικειμένου (τσιγάρο, σπίρτο, αναπτήρα κλπ.) που μπορεί να προκαλέσει φωτιά άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο.
Η επίσκεψη στην φύση είναι για πολλούς μια ευκαιρία να απολαύσουν την ησυχία και την ομορφιά της φύσης. Για αυτό σεβόμαστε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες και τους φυσικού κατοίκους της περιοχής (άγρια ζώα και ανθρώπους).
Κάθε δράση που διοργανώνουμε προσπαθεί να συμβάλει στην υποστήριξη περιοχών που εργάζονται να αναπτύξουν ένα μοντέλο τοπικής αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω
τηλεφώνου +30 6949 650 300 (viber + whatsapp)
στο email: info@traceyoureco.gr

Έτοιμοι για την εμπειρία;

Ημέρα(ες)

:

Ώρα(ες)

:

Λεπτό(ά)

:

Second(s)

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

Κάπου εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μαζί σου στις εξορμήσεις μας.

Ποια είναι τα επίπεδα δυσκολίας;

Ο Βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας επηρεάζεται από την φυσική κατάσταση, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό σας.

Δείτε τους όρους χρήσης.

Πριν από κάθε εκδρομή συμπληρώνετε την φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης με την αποδοχή των όρων.

ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6949 650 300
ή στο emai: info@traceyoureco.gr