Τι είναι οι πολιτιστικές διαδρομές;

Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκίνησε το 1987. Οι διαδρομές είναι μια πρόσκληση για ανακάλυψη του πλούτου και της ποικιλίας της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, προωθώντας τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης (ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτιστικής ποικιλία, διαπολιτισμικό διάλογο, αμοιβαίες διασυνοριακές ανταλλαγές).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αξιολογεί και πιστοποιεί μια πολιτιστική διαδρομή μέσα από μια εκτενή διαδικασία, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των δράσεων της. Αυτές προσανατολίζονται σε πέντε κεντρικές περιοχές. α) η συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη, βελτίωση της μνήμης. β) ιστορίας και Ευρωπαϊκής κληρονομιάς. γ) πολιτιστική και εκπαιδευτική ανταλλαγή νέων. δ) σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική πρακτική. ε)πολιτισμικός τουρισμός (cultural tourism) και βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη.

Πολιτιστική διαδρομή Via Eurasia

Η πολιτιστική διαδρομή Via Eurasia είναι μια κοινή προσπάθεια, τριών φορέων από Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με αρχική πρωτοβουλία του φορέα Culture Routes Society (CRS) με έδρα την Αττάλεια της Τουρκίας.
Η Via Francigena (EAVF-European Association of Via Francigena), είναι ο Ιταλός εταίρος. Η Via Francigena είναι μια ήδη πιστοποιημένη διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης (2001) και πλέον αποτελεί μια από τις ήδη αναπτυγμένες και επιτυχημένες πολιτιστικές διαδρομές.

Ο τρίτος εταίρος είναι το Trace Your Eco (TYE), με έδρα την Θεσσαλονίκη και έχει αναλάβει την ανάπτυξη και συντονισμό των δράσεων στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο, ενώ υποστηρικτικό ρόλο παρέχει η μη κυβερνητική οργάνωση Via Egnatia Foundation με έδρα την Ολλανδία.

Via Eurasia logo Via Eurasia

 

 

 

H Via Eurasia είναι ένα δίκτυο διαδρομών με κοινό στοιχείο την μηχανική και δημιουργία δρόμων σε διάφορες ιστορικές περιόδους.

Στόχος όλων των οδών υπήρξε η επικοινωνία εκτενών γεωγραφικών περιοχών, το εμπόριο, η μετακίνηση πληθυσμών, στρατιωτικές μετακινήσεις και άλλες πολλές χρήσεις.

Στα πλαίσια τους προγράμματος, οι εταίροι και οι συνεργάτες επισκέφθηκαν την περιοχή της Πούλιας στην Ιταλία.

Συζητήσαμε με άτομα από την Via Francigena, τοπικούς εθελοντές αλλά και συντονιστές, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την θέσπιση επαφών μεταξύ των εταίρων.

Έτσι το δίκτυο περιλαμβάνει την Via Francigena nel Sud από την Ρώμη ως το Μπάρι στην περιοχή της Ιταλίας. Στον χώρο των Βαλκανίων περιλαμβάνει την Εγνατία οδό (via Egnatia), η οποία ξεκινάει από το Δυρράχιο της Αλβανίας και οδεύει μέσω της Φλώρινας προς την Θεσσαλονίκη, Καβάλα και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη (Istanbul).

Στο ασιατικό τμήμα, εντός της Τουρκίας περιλαμβάνει διαδρομές από τα Μύρα (Demre) της ΝΔ Τουρκίας, διασχίζει τις περιοχές της Λυκίας (Αττάλειας, Antalya,) Πισιδίας, Φρυγίας (Κιουτάχειας), Προύσας και Νικομήδειας (Μυσίας και Βιθυνίας) ακολουθώντας υπάρχουσες πολιτιστικές διαδρομές.

Μέσα από μια εβδομαδιαία περιοδεία σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,  έγιναν παρουσιάσεις προς δήμους, περιφέρειες και τοπικούς φορείς.

Στόχος η ενημέρωση του κοινού γύρω από τον θεσμό των πολιτιστικών διαδρομών. Αναπτύχθηκαν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και ακολούθησαν συζητήσεις με τους παρευρισκόμενους.