Δρόμος του Αλατιού | 28-29 Οκτωβρίου 2023

“Δρόμος του αλατιού” 28-29 Οκτωβρίου

💯Για ακόμη μία φορά το Trace Your Eco σας δίνει την ευκαιρία να ζήσετε μοναδικές στιγμές σε άγνωστα μέρη της Ελλάδας..
Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί την άγνωστη ορεινή Θεσπρωτία, και να ανακαλύψετε το δικό σας ’ίχνος” σε έναν τόπο με πλούσια ιστορία και πολιτισμό!
Να ανακαλύψουμε τον «Δρόμο του αλατιού» του ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε το λιμάνι της Σαγιάδας με την πόλη των Ιωαννίνων.

🟡Ο «Δρόμος του αλατιού» χαραγμένος πάνω σε αρχαία μονοπάτια, υπήρξε στην αρχή ο δρόμος των κοπαδιών και των νομάδων, που κατέβαιναν από την Πίνδο, για να ξεχειμωνιάζουν στα φιλόξενα βοσκοτόπια που σχημάτιζε ο Θύαμις- Καλαμάς στις εκβολές του.
Αργότερα, στο μεσαίωνα, έγινε ο δρόμος του άλατος, για να διακινήσει το περίφημο Σαγιαδινό αλάτι στα ενδότερα της Ηπείρου.
Μια διαδρομή που έφερναν σε πέρας οι αγωγιάτες ή “Κυρατζήδες” συχνά με την μορφή καραβανιών. Τα καραβάνια μαζί με το αλάτι κουβαλούσαν και άλλα προϊόντα στην ενδοχώρα.

🔴Από την αρχαιότητα περιοχές όπου μπορούσαν να συλλέξουν αλάτι από θαλασσινό νερό (αλυκές) έγιναν σημαντικά εμπορικά κέντρα. Οι διαδρομές που συνδέανε τα κέντρα αυτά στις παράκτιες περιοχές με άλλους οικισμούς στην ενδοχώρα έγιναν γνωστές ως «Δρόμοι του Αλατιού» ή «Αλατόδρομοι» “Salt Roads”.

✍️Το εμπόριο αλατιού απετέλεσε τον εναρκτήριο λόγο χάραξης των δρόμων του αλατιού (salt routes). Έτσι με τον όρο «Δρόμος του Αλατιού» (salt road) αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε σκόπιμα κατασκευασμένο ιστορικά δρόμο στον οποίο το αλάτι μεταφερόταν από περιοχές πλούσιες σε αλάτι σε περιοχές που δεν διέθεταν..
Η αγγλική λέξη salary που σημαίνει “μισθός, αμοιβή ” έχει την ρίζα της στο Salt, το οποίο οι Έλληνες ονόμαζαν “hall”, οι Ρωμαίοι “sall”. Το “Soldat”, που σημαίνει στρατιώτης στα γερμανικά, είναι αυτοί, οι οποίοι πληρώνονταν τους μισθούς τους με αλάτι . Ακόμη η λέξη αλάτι αποτυπώνεται στην έννοια της αποταμίευσης, η φράση “salt away” σημαίνει “αποταμιεύω”..

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 28/10
🕘Το ραντεβού μας είναι στο χωριό Βουτσαράς στις 9.00πμ.

🚙Αναχώρηση για το χωρίο Κοκκινολιθάρι Φιλιατών σε υψόμετρο 420 μ. για την πρώτη μας στάση.
Εδώ βρίσκεται χτισμένος πάνω σε βράχο σε περίοπτη θέση ο Άγιος Μηνάς, ένα από τα πιο θαυμαστά αξιοθέατα του νομού Θεσπρωτίας.
Αποκαλείται από πολλούς και όχι άδικα ως το “μετέωρο της Ηπείρου“.

🚶‍♂️Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην αρχή της πεζοπορικής μας διαδρομής.
“Στο καλντερίμι του Λάναρη”, που είναι μέρος της διαδρομής του αλατιού του ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε το λιμάνι της Σαγιάδας με την πόλη των Ιωαννίνων.
Πρόκειται για μία πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή ανάμεσα στο όρος Λάγγαρη και Καμάρα μήκους περίπου 4χιλ μέτρων . Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσουμε πολλά κομμάτια παλαιών αναλημματικών τοίχων που προστατεύουν το μονοπάτι από τους γκρεμούς και τις “σάρες” ενώ πολλές φορές φτάνουν ως και τέσσερα μέτρα ύψος.

🥾Ώρες πεζοπορίας 3.50
Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος]
Υψομετρική ανάβαση 250 μ

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τις εντυπωσιακές “Bόθνες”.
Φυσικές πισίνες που σχηματίζει η ροή του ρέματος Ποταμιά καθώς διασχίζει τα στενά κάτω από το καλντερίμι του Λάγγαρη μεταξύ του Χωριού Κεραμίτσας και του οικισμού Δάφνη (Τζούμα).

Στάση στο χωριό της Κεραμίτσας για καφέ-φαγητό.
Αναχώρηση για Βουτσαρά το απόγευμα για να παραλάβετε τα οχήματα σας.

 

Κυριακή 28/10
🕥Το ραντεβού μας είναι στις 9.30πμ στο χωριό Βουτσαράς.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε για την γέφυρα Βρυσούλας ή Κούτσι .
🚶Από εδώ θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας μέχρι τη Γέφυρα Μπέλεϋ Εκκλησιοχωρίου, μία παραποτάμια διαδρομή μήκους 9 χιλιομέτρων δίπλα στον ποταμό Καλαμά.

Η διαδρομή είναι μέρος από το “Μονοπάτι του Αλατιού” του ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε το λιμάνι της Σαγιάδας με την πόλη των Ιωαννίνων.
Το μονοπάτι ανοίχτηκε πρόσφατα, και θα έχουν την ευκαιρία πρώτοι οι Tracers να το περπατήσουν.
Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον σε μια κατάφυτη περιοχή με εξαιρετικό φυσικό ανάγλυφο και άφθονα τρεχούμενα νερά θα σας εντυπωσιάσει!

🥾Ώρες πεζοπορίας 4.
Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος]
Η Διαδρομή δεν έχει υψομετρικές διαφορές

Στο τέλος της διαδρομής θα μας περιμένει αυτοκίνητο για να μας μεταφέρει στον Βουτσαρά.

Φαγητό στον Βουτσαρά σε μαγαζί με τοπικά προϊόντα και κρασί Ζίτσας.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
Καλέστε μας στο 6949 650 300, ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή μέσω email στο info@traceyoureco.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .
Βοηθήστε μας συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη διοργάνωση των εξορμήσεών μας δηλώνοντας συμμετοχή κι εξοφλώντας το αντίτιμο έγκαιρα.

💲Κόστος συμμετοχής 95 ευρώ ανά άτομο και για τις 2 ημέρες
💲Κόστος συμμετοχής 50 ευρώ ανά άτομο για μία ημέρα

Για την διαμονή σας προτείνουμε τους ξενώνες
Βαδόκειος ΓΗ Themed Guesthouse 
Agnanti Zitsas Hotel

Περιλαμβάνει:

👉Τη συνοδεία στην πεζοπορία μας από έμπειρους συνοδούς βουνού, με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών.
👉Τις τοπικές μετακινήσεις όπως αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα
👉Το συντονισμό και την οργάνωση από το Trace Your Eco

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό στον παρακάτω λογαριασμό.

Αριθμός λογαριασμού 6667140723874
IBAN GR 7901716670006667140723874
[ΔικαιούχοςTrace Your Eco] τράπεζα Πειραιώς.
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα της εκδρομή!

Στις καταθέσεις από άλλες τράπεζες, τα έξοδα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι το Trace Your Eco.
Παρακαλούμε φροντίστε για την ομαλή ολοκλήρωση της κράτησή σας.
Η εξόφληση 6 ημέρες πριν την έναρξη της δραστηριότητας.

Ακυρώσεις και επιστροφή χρημάτων:
Σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα, επιστροφές γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί στο Trace Your Eco 4 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της δραστηριότητας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εκδρομή.
Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διατραπεζικά έξοδα του Trace Your Eco.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε επιστροφή σε διαφορετική τράπεζα τα έξοδα θα επιβαρύνουν εσάς

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
– Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (Ορειβατικά μποτάκια-ή καλά αθλητικά παπούτσια Trail βουνού ]
– Μπαστούνια πεζοπορίας -Μπατόν [Προαιρετικά]
– Ένα μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα στις πεζοπορίες.
– Αδιάβροχο μπουφάν
– Μπουκάλι νερό (τουλάχιστον 1.5 λίτρο)
– Αποξηραμένα φρούτα, μπάρα ενέργειας-σοκολάτα-ξηρούς καρπούς-παστέλι)
– Φωτογραφική μηχανή, όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και δηλώνουν αυτομάτως με την συμμετοχή τους στη δραστηριότητα ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής. Κάθε συμμετέχων φέρει την πλήρη ευθύνη και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειας του.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας ή λόγω καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.
Οι συμμετέχοντες επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.
Επίσης συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων τους που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το Trace Your Eco και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από το Trace Your Eco.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Με την συμμετοχή σας συμφωνείται στην τήρηση βασικών κανόνων για την φιλική ως το περιβάλλον διεξαγωγή της δραστηριότητας και την μείωση πιθανών αρνητικών επιδράσεων σε αυτό.
Ταξιδεύετε υπεύθυνα και διασφαλίζετε το μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον επισκεφθείτε. Δείχνετε σεβασμό στην βιοποικιλότητα και σε οποιαδήποτε ευκαιρία βοηθάτε στην αποτροπή ή/και αναστροφή αρνητικού αντίκτυπου στην φύση (πχ συλλογή ξεχασμένων σκουπιδιών από άλλους).
Ειδικά όταν βρίσκεστε εντός εθνικού δρυμού απαγορεύεται η ρήξη οποιοδήποτε (οργανικού και μη) απορρίμματος.
Αποφεύγετε την δημιουργία φωτιάς καθώς και την ρίψη οποιοδήποτε αντικειμένου (τσιγάρο, σπίρτο, αναπτήρα κλπ.) που μπορεί να προκαλέσει φωτιά άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο.
Η επίσκεψη στην φύση είναι για πολλούς μια ευκαιρία να απολαύσουν την ησυχία και την ομορφιά της φύσης. Για αυτό σεβόμαστε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες και τους φυσικού κατοίκους της περιοχής (άγρια ζώα και ανθρώπους).

Κάθε δράση που διοργανώνουμε προσπαθεί να συμβάλει στην υποστήριξη περιοχών που εργάζονται να αναπτύξουν ένα μοντέλο τοπικής αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

☎️Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω
τηλεφώνου +30 6949 650 300 (viber + whatsapp)
στο email: info@traceyoureco.gr

Έτοιμοι για την εμπειρία;

Ημέρα(ες)

:

Ώρα(ες)

:

Λεπτό(ά)

:

Second(s)

Τι να πάρω μαζί μου στην πεζοπορία;

Κάπου εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μαζί σου στις εξορμήσεις μας.

Ποια είναι τα επίπεδα δυσκολίας;

Ο Βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας επηρεάζεται από την φυσική κατάσταση, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό σας.

Δείτε τους όρους χρήσης.

Πριν από κάθε εκδρομή συμπληρώνετε την φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης με την αποδοχή των όρων.

ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6949 650 300
ή στο emai: info@traceyoureco.gr